tiistai 21. elokuuta 2012

Broilerpiirakka

Ravintolapäivän hulinoissa päätin tarjoilla hyväksi havaittua broileripiirakkaa, joka alunperin löytyi Decapitated-blogista. Decapitatedilla nimi oli Syntisen hyvä broileripiirakka - ja sitä se tottavie onkin. Alla oma versiointini piirakasta:

Pohja
9 dl vehnäjauhoja
2 dl Mummon perunamuussijauhetta
6 tl kuivahiivaa
1,5 tl sokeria
1,5 tl suolaa
2 dl sulatettua voita (1 dl painaa n. 90 g joten 180 g)
4,5 dl maitoa

Täyte
500 g broilerin maustamattomia suikaleita
suolaa, mustapippuria ja cayannepippuria
200 g aurinkokuivattu tomaatti-tuorejuustoa
75 g creme fraichea
2 punasipulia
3 porkkanaa
2 tlk ananaspaloja
200 g emmentalraastetta
tuoretta oreganoa

Kuulota silputtu punasipuli öljytilkassa pannulla. Siirrä sivuun odottamaan. Ruskista kanasuikaleet öljytilkassa ja lisää sekaan karkeahko porkkanaraaste, mausta suolalla, mustapippurilla ja cayannepippurilla, anna kypsyä hetki, anna jäähtyä.

Sekoita kuivat aineet keskenään (-1 dl vehnäjauhoja) ja lisää kädenlämpöinen maito-rasvaseos. Vaivaa hyvin lisäämällä jäljelle jäänyttä vehnäjauhoa tarvittaessa. Kauli taikina uunipellille. Sekoita keskenään tuorejuusto sekä creme fraiche ja levitä pohjan päälle ihan reunoille asti. Lisää päälle kanat porkkanoineen, valutetut ananaspalat sekä punasipuli. Lisää vielä reilusti silputtua oreganoa sekä juustoraaste. Paista 200 asteisessa uunissa 40-45 min, kunnes piirakassa on kaunis väri.

Siinä se pötköttää, ei ihan paras kuva mitä olisi voinut olla, mutta enpä muistanut kotona etukäteen kuvailla. Eli on autenttinen ;)
Piirakka on todellakin erittäin herkullinen. Tästä epäilemättä tulee meidän pippaloiden uusi suosikki. Piirakka on lisäksi melko helppo tehdä ja makuvaihtelua saa kun vaihtaa tuorejuustomaun toiseen. Ja huom. tämä on ehkä helpoin taikina ikinä käsitellä. En vaivaillut tätä kovinkaan paljoa, vaan ennemminkin vain sekoitin riuskasti ja hienosti levittyi pellille kaulimen avulla. Useinhan piirakkataikinoiden pohjien kanssa se on aina sellaista läträämistä että hermohan siinä menee.

maanantai 20. elokuuta 2012

Neljän piirakan tähden

Kauan odotetun Ravintolapäivän aamu valkeni pilvisenä ja kaikki mahdolliset säätiedotukset lupailivat sadetta alkaen klo 12. Muun muassa tästä syystä tunnelma oli jännittynyt ja odottava. Itselläni aiheutti vielä harmaita hiuksia se, että tehtyäni edellisenä iltana kaikki pääasiassa valmiiksi, nautiskelin aamusella rauhallisesta lehdenluvusta ja aamiaisesta ja yhtäkkiä tajusin että pitää lähteä alle puolessa tunnissa. Siinä vaiheessa myös selvisi että autossa oli yksi rengas mennyt tyhjäksi, joten lennossa vara-auto alle. Tämä oli kuitenkin selvästi kohtalon johdatusta, sillä vara-auton rekisterinumerokin oli sitä mieltä, että herkkuja oli luvassa :)

Hinnasto johon jouduimme yksi kerrallaan vetämään ruksit päälle kun tuotteet loppuivat. Lopulta oli vain mehua jäljellä.

 Neljä Jyväskyläläistä ruokabloggaajaa olivat siis kukin tahoillaan valmistelleet omat osuutensa päivän menusta sekä muista pikkuaskareista. Mukana hääräsivät Henskis, Makuturisti sekä Pikku Leijonan Emäntä. Piirakkavalikoimamme koostui jokaisen itsenäisesti valmistamasta piirakasta, eli kuten nimikin sanoo, neljää erilaista piirakkaa oli tarjolla: Henskiksen omenapiirakkaa, Makuturistin kasvispiirakkaa, Pikku Leijonan Emännän mustikkapiirakkaa ja itse tein broileripiirakkaa jonka ohje löytyy blogista lähipäivinä. Muiden piirakoiden ohjeet löytyvät sitten yllä olevien linkkien takaa.

Piirakkakantamuksilla varustautuneena kokonnuimme klo 12 Kankaan entisen paperitehtaan alueelle, jossa meitä jo odottikin valmiina paikanpäältä järjestyneet pöydät. Alkoi kuumeinen somistaminen ja kattaminen ja luvattujen tuolien odottaminen. Potentiaalisia asiakkaita alkoi pörrätä ympärillä jo hyvissä ajoin. Saatuamme kaiken jotakuinkin valmiiksi, avasimme ravintolamme hieman etuajassa. Kuitenkin, kun kerran kyseessä oli todellakin neljän ruokablogistin ravintola, oli ensin vuorossa antaumuksellinen valokuvaaminen. Pitihän omien pikku kätösten jälki saada ikuistettua blogien arkistoihin.
Valokuvaamisen jälkeen siis puoti auki. Seuraava muistikuva itselläni onkin sitten melkeinpä se, kun piirakat alkoivat olla melkoisen lopussa ja kysyin joltakulta "mitä kello on?" Vastaus: 13.30. Olimme siis olleet auki ehkä noin 40 min. Aikamoisella tohinalla piirakat katosivat parempiin suihin.

Piirakat ja mehu näyttivät siis maistuvan ja hakipa joku jopa laatikollisen piirakkaa mukaansakin tehtyään ensin antaumukselliset makutestit paikanpäällä. Itsehän emme päässeet sitten tuotoksiamme maistelemaan ollenkaan, mikä sikäli oli suuri harmi koska herkkuja kaikki olisivat taatusti olleet.

Lopultakin, vaikka säätiedostukset huonoa keliä povasivatkin, oli keli oikeinkin kaunis ja leppoisa. Tämä ja paikalla ollut kirpputoritapahtuma oli houkutellut paikalle paljon innostuneita herkkusuita. Itse olimme varmasti kaikkein surullisimpia siitä, että jouduimme sulkemaan ravintolamme niin hyvissä ajoin. Ensi kerralla osaamme siis varautua paremmin.

Tässä jäljellä olevien tuotteiden kirjo siinä vähän ennen kahta.
 Kaikenkaikkiaan, kokemus, niin nopea kuin se olikin, oli erittäinen mukava. Uskoisin, että ei jää meidän viimeiseksi ravintolapäiväkokeiluksi. Hauskaa oli ja uusia ideoita tuleville ravintolapäiville alkoi jo samana päivänä putkahdella yhden jos toisenkin blogisisaren suusta. Aika näyttää mitä tulevan pitää :)

Kiitos vielä tapahtuman järjestäjille jotka tarjosivat mielenkiintoisen miljöön ravintolan perustamiseen. Kiitos myös kaikille asiakkaille että olitte tulleet meitä tukemaan ja maistelemaan kättemme jälkiä.

Ja ennenkaikkea lämmin kiitos ihanaisille blogisiskoille, joita ilman en taatusti olisi ravintoloiksijaksi lähtenyt.
 

perjantai 17. elokuuta 2012

Ravintolapäivä 19.8.2012

Jälleen on aika ravintolapäivän. Aikaisemmin vain asiakkaana toimittuamme päätimme kolmen muun ruokabloggaajan kanssa pistää pystyyn oman ravintolan. Ravintolamme Neljän piirakan tähden tarjoaa nimensä mukaisesti erilaisia piirakoita. Itseni lisäksi keittiöhommissa hääräilee Henskis, Makuturisti sekä Pikku Leijonan Emäntä.

 
Ravintolamme löydät saapumalla Kankaan vanhan paperitehtaan alueelle, jossa sunnuntaina tapahtuu paljon muutakin kivaa kuin vain meidän yhteisen projektimme huipennus. Tarjolla on useiden muidenkin pop-up ravintoloiden antimia sekä kirpparitunnelmaa.

Muutamia juttuja tapahtumasta löydät Suur-Jyväskylän lehdestä sekä Keskisuomalaisesta täältä ja täältä. Lisätietoja Ravintolapäivästä Kankaalla löytyy tapahtuman Facebook-sivuilta ja meidän ravintolaamme voit tutustua niin ikään Facessa.

Lämpimästi tervetuloa siis tulevana sunnuntaina Kankaan alueelle maistelemaan herkkuja ja tekemään kirpparilöytöjä!

maanantai 13. elokuuta 2012

Pähkinäsuklaatorttu

Aloitetaan tämän uuden blogin historian Kinuskikissan Pähkinäsuklaatortulla. Eli jääkaapissa ollut Nutellapurkki alkoi lähestyä parasta ennen päiväystään, joten siitä inspiroiduin etsimään reseptia jossa käytetään Nutellaa. Kinuskikissalta tosiaan löytyi helpon ja herkullisen kuuloinen ohje. Tein itse vain puolikkaan annoksen ja hieman muunnellen, alla oma versioni.

Murotaikina:
62 g voita
1/2 dl sokeria
1/2 kananmunaa
1 1/4 vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Vatkaa muna sekaan. Lisää loput aineet ja sekoita tasaiseksi nopeasti. Painele taikina 15 cm irtopohjavuoan pohjalle. Paista 200 asteessa 10-13 min kunnes pohja on saanut hieman väriä. Kun pohja on jäähtynyt, nosta tarjoiluvadille ja laita ympärille pesty irtopohjavuoan reuna.

Täyte:
1 1/4 dl kuohukermaa
50 g venäläistä jugurttia
reilu 1/2 dl Nutellaa
1 rkl kiehuvaa vettä
1/2 levy liivatetta
Kostuta pohja tilkalla maitoa jos muistat, itse unohdin ihan kokonaan. Laita liivatelehti kylmään veteen likoamaan n. 5 min. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita keskenään jugurtti ja Nutella ja lisää kermaan. Purista liivatteesta liika vesi pois ja sulata se kiehuvaan vesitilkkaan. Lisää nauhana kermaseokseen koko ajan sekoittaen. Kaada täyte pohjan päälle ja anna hyytyä kylmässä muutama tunti, mielellään jopa yön yli. Poista  irtopohjavuoan reuna ja koristele halutessasi.

Ei ollut aikaa eikä tarvikkeita koritella ja "tarjoiluvadin" virkaakin toimitti muovirasian kansi, joten kaunishan tämä ei ole, mutta toimi mökkioloissa moitteettomasti.
Tämä kakku todellakin parani seuraavaan päivään levättyään. Oli hyvää silloin samana päivänäkin, mutta aivan taivaallista sitten seuraavana päivänä. Tätä tulen takuuvarmasti tekemään toisenkin kerran. Suosittelen lämpimästi.

sunnuntai 12. elokuuta 2012

Katiskatar on muuttanut

Vuoden 2010 tammikuussa pitkällisen pohdinnan jälkeen päätin perustaa oman ruokablogin. Etsiessäni blogilleni alustaa, jostain syystä päädyin vuodatuksen puolelle. Nyt vajaa kolme vuotta myöhemmin se näytti osoittautuvan virhevalinnaksi kun vuodatuksen kuvapalvelimet kaatuivat kesäkuun lopulla ja veivät mennessään kaikkien vuodatuslaisten blogien kuvat mennessään alkaen elokuusta 2009. Omaan blogiini ei siis jäänyt kuvan kuvaa.

Tässä tämän blogin ensimmäinen KUVA :) Kuvattu eilen 11.8. Päijänteeltä.
Tästä syystä luottamukseni vuodatusta kohtaan koki kovan kolauksen ja koin tarpeelliseksi aloittaa uudelleen puhtaalta pöydältä ja kuten moni muukin tässä tilanteessa kärisnyt bloggaaja, lähdin etsimään blogilleni kokonaan uutta kotia. Ja tänne siis päädyimme, blogspotiin.

Eli tervetuloa kaikki rakkaat vanhat lukijat ja uudet tuttavuudet tottakai myös. Toivottavasti pääsemme alkukankeuksien jälkeen yhteisymmärrykseen blogspotin kanssa ja bloggailusta tulee taas yksi rakkaimmista harrastuksista sen sijaan että edes sen ajattelminen kiukuttaa :)

Terveisin,
Katiskatar