keskiviikko 29. toukokuuta 2013

Täytekakku

Meikäläisen täytekakkuhistoria on melko säälittävä. Ensinnäkään en useinkaan tykkää täytekakuista, ne on monesti liian makeita, kermaa on aivan liikaa tai ne on liian kuivia/kosteita. Toki hyviäkin on, mutta harvemmassa. Toisekseen taitaa edellisen blogin puolelta peräti kaksi minikakuntekelettä löytyä, joista molemmat enemmän tai vähemmän epäonnistuneita. Kiinnostusta yrittämiseen ei ole oikein koskaan ollut enempää, täytekakut ei vaan ole mun juttu! Olen kuitenkin jo pidempään ajatellut että ei se nyt voi olla niin vaikeaa, pakko kokeilla vielä. Ja heti soveltamaan :)

Pohja ihan normi neljän munan pohja niin että munien määrä lasissa on määrännyt sokerin sekä jauhojen määrän (saman verran siis kaikkia). Laitoin n. 2 tl leivinjauhetta ja jauhojen suhde oli n. 70 % vehnäjauhoja ja 30 % perunajauhoja.

En tiedä miten kauan kananmuna-sokerisekoitusta pitäisi oikeasti vatkata, mutta tuota jyryytin ihan hullun kauan, varmaan ainakin 20 min ennenkuin siinä yhtään alkoi näkyä että vatkaimella piirretty kahdeksikko siinä hetkeäkään pysyisi näkyvissä. No, lopulta kuitenkin päätin että nyt saa riittää ja jauhot sekaan.

Siinä toinen juttu mitä en tajua. Miten ihmeessä ne jauhot saadaa sinne sekaan niin hyvin ettei valmiiseen kakkuun muodostu jauhopaakkuja. Nyt niitä nimittäin sinne jäi. Onneksi eivät kuitenkaan erottuneet valmiissa kakussa ollenkaan, näytti vaan kamalalta kasausvaiheessa.

Täyte 1:n muotoilin jostain netin keskustelusta poimitusta täyteohjeesta jossa alunperin oli maustamatonta tuorejuustoa.

Täyte 1:
3 dl kermaa
150 g sitruunatuorejuustoa
100 g valkosuklaata
1 Daim-patukka

Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää sekaan tuorejuusto. Sulata valkosuklaa ja lisää jäähtyneenä kermaseokseen. Rouhi Daim ja sekoita mukaan.

Täyte 2:
n. 3 dl mansikkasosetta (sokeroitua)
1 liivatelehti

Turvota liivatelehti kylmässä vedessä n. 5 min. Purista liika vesi pois ja sulata kiehuvaan vesitilkkaan/sitruunamehuun. Lisää hyvin sekoittaen mansikkasoseen joukkoon.

Pese kakkuvuoka ja vuoraa se kelmulla. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen viipaleeseen. Aseta alin viipale kakkuvuoan pohjalle. Kostuta esim. vesi-sitruunamehu-sokeriliemellä. Levitä päälle puolet mansikkatäytteestä ja sen päälle puolet kermatäytteestä. Kostuta keskimmäinen kakkuviipale ensin toiselta puolelta, nosta sitten kostea puoli alaspäin vuokaan ja kostuta toinenkin puoli. Lisää täytteen kuten edellä. Kostuta viimeinen kakkuviipale ja laita päällimmäiseksi. Peittele tiiviisti kelmulla. Anna kostua jääkaapissa yön yli.

Kumoa seuraavana päivänä kakku kakkulautaselle ja koristele haluamallasi tavalla. Minulla n. 4 dl kermaa, mansikoita sekä orvokkeja ja kevätesikoita.

Kerman vatkaaminen oli sitten taas se meikäläisen viimeinen kompastuskivi tuossa kakunteossa. Se on aina kyllä semmosta hommaa että järki menee. Joko kerma jää liian löysäksi eikä millään vatkaudu kunnon vaahdoksi tai sitten se menee liian vaahdoksi. Niinkuin tällä kertaa. Eli kerma oli aika kamalan näköistä, mutta maku oli vielä kuitenkin ihan ok. No, kerma oli siinä joten en alkanut enää tekemään uutta vaahtoa, mutta ulkonäkö ei kyllä kamalasti houkutellut. Paljon mansikoita päälle siis hämäykseksi ;)
Kukat käy kivasti kakun koristeeksi, kunhan valitsee syötäväksi kelpaavia lajeja.
Kakku oli kyllä hyvää ja parani tosi paljon vielä kun söin loppuja seuraavana päivänä. Täytteet kävi kivasti toisiinsa, en juurikaan sitruunaa maussa havainnut, mutta kivasti kuitenkin valkosuklaan makeus taittui kirpeyteen, mansikoiden tai sitruunan. Tätä uskaltanen tehdä toistekin. Vielä kun saisi nuo muutamat epäonnistumiset korjattua, niin täykkärin teon ei tarvitsisi enää olla mörkö mielessäni.

1 kommentti:

  1. Vastustamaton yhdistelmä ja kaunis kakku, huomenna olisi tarkoitus mansikkakakkua tehdä poikien toivomuksesta :)

    VastaaPoista