keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Kinkkukiusaus tuoreesta perunasta

Harvoin olen ylipäänsä kiusauksia tehnyt, mutta silloinkin aina valmiista pakasteperunasipuliseoksesta. Nytpä sitten päätin koittaa ihan perinteisellä tyylillä kun sitä on kehuttu niin paljon paremmaksi. Meillä pataan pääsi tavallista keltaista perunaa sekä sinistä kongoa, siitä hurmaava väri :) Ohjetta katsoin Kotiruoka-kirjasta (Isotalo&Kuittinen, 2006, 71. painos, s. 161)

1/2 kg perunoita
2 sipulia
350 g palvikinkkua
3-4 dl kermamaitoa tai kermaa
1 tl suolaa
hiven mustapippuria ja timjamia

Kuori ja leikkaa perunat ja sipulit ohuiksi suikaleiksi. Suikaloi myös palvikinkku. Pane suikaleet voideltuun laakeaan uunivuokaan. Lisää mausteet kermamaitoon ja kaada 2 dl seoksesta suikaleiden päälle. Kypsennä 175-200 asteessa n. 1 h. Lisää vuokaan loppu kermamaito kypsennyksen puolivälissä. Anna seistä hetki ennen tarjoamista.

Ja olihan se ihan hyvää, mutta omalta osaltani sanoisin, ettei se niin paljon parempaa ollut kuin pakasteesta tehty. Ehkä se paremmuus ei ole niin suurta kuin vaiva mikä tuosta kaikesta pilkkomisesta seurasi. Joten uskoisin jatkossa pääasiassa pysytteleväni pakastesuikaleissa. Mutta tulipahan kokeiltua :)

maanantai 16. joulukuuta 2013

Tarte Tatin

Jo pitkään minua oli houkuttanut tehdä Tarte Tatinia. Pari kertaa olen sitä tehnyt ja hyvää on tullut, mutta edustavaa kuvaa en ole siitä onnistunut vielä saamaan. Aion nyt luovuttaa, sillä en jaksa enää ahdistua yhden kuvan vuoksi, joten tässä kokemukseni ilman kuvaa tällä kertaa. Ohjeen googlasin Aurinko ja kuu-blogista. Tein vain puolikkaan annoksen kun minulla ei oikein ollut muuta tarkoitukseen sopivaa paistovälinettä kuin pienehkö kasari.

Pohja:
50 g pehmennyttä voita
1,5 dl jauhoja
0,5 dl tomusokeria
1/2 rkl kylmää vettä

Täyte:
3 kotimaista omenaa
1 dl sokeria
50 g voita

Nypi pehmennyt voi jauhojen ja tomusokerin joukkoon kunnes seos on rakeinen. Lisää joukkoon vesi. Tee taikinasta pallo ja laita jääkaappiin lepäämään.

Valmista täyte: Laita voi ja sokeri kattilaan ja anna sulaa. Lisää kuoritut ja lohkotut kodattomat omenat. Anna omenoiden karamellisoitua kunnes voi ja sokeri ovat muuttuneet tummahkon karamellin väriseksi (n. 20 min). Nostele seosta jatkuvasti etteivät alimmat omenat pala. Kun omenat ovat valmiit, anna seoksen jäähtyä sen verran että kiehuminen lakkaa.

Litistä taikinasta palasia (n. 0,5 cm paksuisia) ja päällystä omenat kattilassa taikinalla. Laita komeus uuniin 200 asteeseen n. 20 min tai kunnes taikina on ruskistunut. Ota kattila uunista ja anna jäähtyä muutama minuutti. Kaada piiras ylösalaisin tarjoiluastialle. Tarjoa haaleana tai kokonaan jäähtyneenä sellaisenaan tai vaniljajäätelön ja miksei vaniljakastikkeenkin kera.

Ja onhan tuo siis tosi hyvää. Eihän se muuta voi olla noilla sokeri ja voimäärillä. Mutta kuvaa tuosta ei kyllä pysty ottamaan. Lopputulos on nimittäin lähinnä vain kasa omenoita. Joten todennäköisesti teen jotain väärin, koska tuotos ei pysy yhtään koossa vaan leviää samantien omenakasaksi kun sen kattilasta kaataa tarjoiluastiaan. Mutta makuhan se tärkein on.

keskiviikko 11. joulukuuta 2013

Jugurttinen currykastike

Olen Bremenin reissusta asti haaveillut herkullisesta currykanakastikkeesta ja vihdoin sain aikaiseksi totuttaa kun muistin ostaa kaupasta jugurttia. Mallia katsoin Kitiltä, mutta aika sovellushan tuosta tuli.

1 tl sinapin siemeniä murskattuna huhmareessa
1/2 tl kurkumaa
1/2 tl kardemummaa
1/2 tl kanelia
1/2 tl jauhettua inkivääriä
2 tl curryjauhetta
1 punainen minichili
1 valkosipulinkynsi
1 sipuli
broilerin suikaleita
1 prk tomaattipyrettä
2 dl maustamatonta jugurttia
sitruunamehua
öljyä

Paista broilerin suikaleet öljyssä hieman ruskettuneiksi. Lisää silputtu sipuli ja kuulottele. Lisää mausteet ja paista vielä hetki. Lisää jugurtti ja tomaattipyre sekä sitruunamehu. Anna kypsyä kunnes riisi on valmista. Tarjoa jasmiiniriisin ja jugurttilisäkkeen kanssa.
 Tein sitten tosiaan vielä maustamattomasta jugurtista soossin johon laitoin jugurtin lisäksi tuoretta minttua, sitruunamehua sekä sokeria. Ajattelin että tuo varsinainen kastike saattaisi olla muuten liian tunkkaista pelkiltään. Ja ihan kivasti tuo siihen sopi, vaikkei mitään kunnon raitaa ollutkaan. T'ätä uudemmankin kerran, ostin jo lisää curryjauhettakin kun meinasi loppua.

sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Bramboracka - Tsekkiläinen perunakeitto

Kaverin kanssa juteltiin tsekkiläisistä ruoista ja innostuin googlettelemaan aihetta. Vastaan tuli tsekkiläinen perunakeitto eli bramboracka joka kuullosti herkulliselta. Ja vieläpä kun olin saanut sieniä äidiltäni niin eikun kokeilemaan. Ohje täältä.

3 isoa perunaa n. 1 cm kuutioina
1 sipuli
200 g tuoreita sieniä (suppilovahveroita ja kanttarelleja)
4 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
7 dl vettä
1 dl rapeaksi paistettua pekoni"murua"
meiramia
persiljaa
suolaa

Kuulottele pilkottua sipulia ja sieniä voissa kattilassa. Kun hieman pehmenneet, lisää jauho ja sekoita hyvin rasvan sekaan. Ei tarvitse ruskistaa vaan lisää n. 2 dl vettä. Anna kiehahtaa ja lisää sen jälkeen loppu vesi, suola ja perunat. Anna kiehua n. 20 min, kunnes perunat ovat lähes kypsiä. Paista sillä aikaa pekonisilppu rapsakaksi. Kun perunat ovat lähes kypsiä, lisää pekonisilppu ja mausteet. Anna kiehua vielä 5 min.

Ja tuli siis niin hyvää! Aivan tosi hyvää, täyteläistä ja herkullista. Aivan täydellistä kylmiin syyspäiviin. Täytyy toivoa että vielä tänä syksynä löytyisi vähän lisää sieniä että saisin tehdä tätä vielä uudemmankin kerran. Onnistuuhan tämä toki pakastetuista tai kuivatuistakin sienistä, mutta onhan ne tuoreet aina tuoreita. Kaksi sanaa: N-am.

tiistai 3. joulukuuta 2013

Suklaapalat

Tein mokkapaloja elämäni ensimmäistä kertaa. Koska en tykkää kahvista juurikaan, halusin tehdä ne siis ilman sitä. Joten näistä tulikin sitten suklaapaloja. Alkuperäinen ohje on Siroa sokeria-blogista. Muuten tein ohjeen mukaan mutta vaihdoin kahvin maitoon.

Pohja:
3 kanamunaa
3dl sokeria
200 g voita
6dl vehnäjauhoja
4tl leivinjauhetta
3tl vaniljasokeria
3 rkl kaakaojauhetta
2,5 dl kylmää maitoa

Kuorrute:
4 dl tomusokeria
100 g voita
6 rkl maitoa
2 rkl kaakaojauhetta
3 tl vaniljasokeria

Koristeluun:
nompparelleja tms

Sulata voi. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää hieman jäähtynyt rasva munasokerivaahtoon. Lisää taikinaan sihdaten vuorotellen jauhoseosta ja maitoa. Sekoita varoen. Kaada taikina leivinpaperoidulle pellille ja paista 200-asteessa n.20minuuttia. Anna jäähtyä.

Valmista kuorrute. Sulata voi kattilassa. Lisää  muut kuorrutteen ainekset ja levitä seos pohjan päälle. Ripottele koristeet heti kuorrutteen pääle sillä se kovettuu.
Suht helpolla tulee hyvää, eli täytyy muistaa nämä joskus juhlatarjoiluja miettiessä. Minulla on ollut valtavia aukkoja sivistyksessä kun on joitakin ihan tavallisia leivonnaisia joita en ole koskaan tehnyt. Tällaisia on ollut mm. täytekakku ja unelmatorttu, ja nämä mokkapalat. Vielä kun joskus jaksaisi lettuja tekaista niin sitten varmaan alkaisi olla ihan perusleivonnaisetkin minulla hallussa. Vissiin niissä on se "vika" että ne ovat liian helppoja ja tavallisia, joten en vaan jaksa vaivautua... Tyhmä minä.

sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Sipulikeitto

Tekipä mieleni tehdä jotain vähän erikoisempaa lauantai-illan illalliseksi. En osaa sanoa mistä ajatus lähti, mutta innostuin sipulikeiton tekemisestä. Edellisen kerran olen tehnyt sitä useampi vuosi sitten. Ohjetta katselin ensin netistä, kunnes muistin että minullahan on Hans Välimäen Ruokaa Ranskasta kirja. Ja kas vain, sieltähän löytyikin sipulikeiton ohje sivulta 46. Tässä oma versioni neljälle alkuruoka-annokselle.

700 g sipulia
3 rkl voita
ripaus sokeria
1 rkl vehnäjauhoja
2 dl valkoviiniä
1 l lihalientä
laakerinlehti
suolaa
1/2 tl mustapippuria
timjamia
rosmariinia

4 viipaletta maalaisleipää
150 g emmental- tai gruyèrejuustoa

Viipaloi kuoritut sipulit ohuiksi viipaleiksi. Kuumenna voi kattilassa ja kuullota sipuleita miedolla lämmöllä n. 30 min. Lisää vehnäjauhot ja sekoita. Lisää valkoviini ja anna kiehua hetken että haihtuu pois. Lisää lihaliemi ja laakerinlehti. Keitä pienellä lämmöllä vähintään 30 min, mutta mitä pidempään sen parempi. Loppuvaiheessa lisää mustapippuri, timjami ja rosmariini. Tarkista maku ja lisää suolaa jos tarpeen. Keiton voi tehdä tähän vaiheeseen jo edellisenä päivänä. Paranee lämmittämisestä.

Ennen tarjoilua, laita keitto uuninkestäviin tarjoiluastioihin, laita jokaisen päälle viipale leipää ja juustoraastetta. Gratinoi keittoa 275 asteessa grillivastuksen alla n. 3 min kunnes juusto on sulanut ja saanut vähän väriä.

Gratinoimisen kanssa kannattaa olla todella varovainen. Menee yli sekunneissa.

Ihan hyvä keitto tuli. Ei taas ihan niin hyvä kuin olin toivonut. Aina kun tekee jotain vähän erikoisempaa niin usein jostain syystä käy. Perusruoan kanssa minulla ne parhaimmat makunautinnot taitavat yleensä tulla. Toisaalta hyvä että niitä herkkuhetkiä on helppo saada, toisaalta ei koska sen kerran kun tekee jotain erikoista, voisi toivoa että siitä tulisi huippuhyvää, ettei tuntisi että tekeminen on mennyt melko hukkaan.