perjantai 7. maaliskuuta 2014

Porkkanakakku

Porkkanakakkua on aina kehuttu minulle maasta taivaisiin ja yhden ainoan kerran olen sitä syönyt ja kyllähän se oli hyvää. Nyt sitten tuli vihdoin inspiroiduttua niin paljon että sain itsekin porkkanakakun tekaistua. Ohjeen otin Anna ja Fanny Berganströmin kirjasta Rakkautta, oliiveja ja timjamia (2008) sivulta 236. Kirjassa kaikki ohjeet ovat hieman terveellisimpiä kuin ihan tavalliset ohjeet, niinpä varmasti tämäkin. Tein ohjeeseen pieniä muutoksia kaapin sisällön perusteella, joten tässä oma versioni.

80 g rouhittuja hasselpähkinöitä
2 keskikokoista porkkanaa
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
vajaa 1 tl kanelia
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl soodaa
1 1/2 dl rypsiöljyä
reilu 2 dl fariinisokeria
3 munaa, yksi kerrallaan

Kuorrutus:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
5 rkl siivilöityä tomusokeria
2 rkl lime- tai sitruunamehua

Vuoraa pieni, n. puolikkaan uunipannun kokoinen uunivuoka leivinpaperilla (20 cm x 30 cm) ja kuumenna uuni 175 asteeseen. Kuori ja raasta porkkanat. Mittaa kulhoon vehnäjauhot, suola, kaneli sekä leivinjauhe ja ruokasooda ja sekoita.

Vatkaa yhteen öljy ja sokeri. Sekoita yksitellen joukkoon kolme munaa. Lisää porkkanaraaste ja suurin osa pähkinärouheesta (säästä vähän koristeeksi kakun pinnalle). Kääntele lopuksi sekaan jauhoseos. Kaada taikina uunivuokaan. Paista n. 30 min ja anna jäähtyä täysin ennen kuorruttamista.

Valmista odotellessa kuorrutus. Anna tuorejuuston lämmetä huoneenlämpöiseksi. Vatkaa juusto notkeaksi ja siivilöi joukkoon tomusokeri. Lisää lime- tai sitruunamehu ja sekoita tasaiseksi. Kuorruta kakku ja ripottele pinnalle loppu pähkinärouhe. Anna tekeytyä hetken ennen kuin leikkaat annospaloiksi.

Ja olihan se ihan hyvää, mutta ei ihan niin hyvää kuin se mitä aikoinaan vuosia sitten maistoin. Toki saattaa johtua siitä että on "kevennetty" versio... Mutta kyllä tuota syö, onneksi on vielä puolikas pohja pakasteessa odottamassa käyttöä :) Ja tämä ehdottomasti paranee jääkaapissa tekeytyessään, joten kannattaa tehdä tarjoilua edellisenä päivänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti