torstai 20. marraskuuta 2014

Tourtière-lihapiirakka

Minulle on vuosien saatossa tullut niin Maku- kuin Glorian ruoka ja viini-lehtikin sekä sekava joukko muita aiheeseen liittyviä lehdykäisiä. Lehtiä on tuolla pinoissa kymmeniä, ehkäpä satojakin. Olenkohan kuitenkaan koskaan tehnyt yhden yhtä reseptiä noista ruokalehdistäni. Netistä olen kyllä käyttänyt eri ruokalehtien reseptejä, mutta olenko koskaan ottanut oikeaa paperilehteä kätösiini ja alkanut valmistaa jotakin herkkuohjetta. En välttämättä.

Kyse ei ole siitä, etteikö ohjeet olisi kiinnostavia kokeilla, vaan enemmänkin siitä että lehdet ovat minulle inspiraation ja ajatusvirran lähde, jonka seurauksena keksin tehdä jotain ja sovellan jotain ihan omaa. Nyt tähän tuli muutos.

Uusimmassa Glorian ruoka ja viini-lehdessä nro 8/2013, oli sivulla 69 Tourtière-lihapiirakan ohje. Lehden mukaan kyseinen piirakka on kanadalaisen joulun perinneruoka. Jostain kumma syystä juuri tuo ohje jäi heti mieleeni kaihertamaan ja kas vain, viikkoa myöhemmin löysin itseni kaupasta ostamasta juuriselleriä! Tässä oma versioni:

4 annosta
8 pientä perunaa
150 g juuriselleriä
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
öljyä
600 g naudan jauhelihaa
2 dl lihalientä
2 tl suolaa
1 tl timjamia
1/2 tl neilikkaa
1/2 tl kanelia
1/4 tl muskottipähkinää
1/4 tl inkivääriä
1/2 tl maustepippuria
1/4 tl mustapippuria
1 dl kuutioitua vaaleaa leipää
1 dl hienonnettua persiljaa
(1 rkl konjakkia)

600 g isoa lehtitaikinalevyä
1 kananmuna

Ota lihat huoneenlämpöön. Kuori ja paloittele perunat ja selleri ja keitä ne kypsiksi, n. 15 min. Valuta juurekset ja survo soseeksi. Jätä odottamaan.

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuumenna vokkipannussa öljyä ja kuulottele sipulit siinä pehmeiksi ja siirrä sivuun odottamaan.

Ruskista jauhelihat parissa erässä. Lisää sipulit, lihaliemi, kasvissose ja jauhetut mausteet. Anna hautua kannen alla 1,5 h välillä sekoittaen. Jäähdytä. Ota n. 1-1,5 h ennen leipomista lehtitaikina sulamaan pöydälle.

Paloittele leipä ja hienonna persilja ja lisää molemma seokseen. Mausta halutessasi konjakilla. Alkuperäisessä ohjeessa lihaseos olisi nyt siirretty jääkaappiin yön yli tekeytymään, mutta ei meillä.

Eli suoraan kasaushommiin. Jaa taikina kahteen osaan, toinen hieman isompi kuin toinen. Kaulitse näistä kaksi pyöreää levyä. Tee toisesta irtopohjavuoan (n. 22 cm) kokoinen ja toisesta isompi, niin että taikinasta riittää reunoille asti. Voit tehdä kansiosaan koristeita esim. piparimuoteilla.

Nosta isompi pohjataikina irtopohjavuokaan ja taputtele tiiviistiin nurkkiin ja reunoille. Lisää lihatäyte ja nosta taikinakansi päälle. Voitele kananmunalla. Paista 200 asteessa n. 40 min.

Nauti lämpimänä, haaleana tai kylmänä.



Ja on kyllä tuhtia evästä. Söimme tästä monta kertaa, pelkkää tätä ja salaattia ja olimme jo pienistä paloista ihan täynnä. Selleri ei kuulu omiin suosikkeihin ja joskus joudun niitä jopa keittojuuresten seasta kalastelemaan pois kun ovat niin pahoja. Mutta päätin kokeilla kuitenkin. Ja kyllä se sieltä vähän puski läpi. Ei paljon, mutta vähän. Ajattelinkin että mitäpä jos laittaisikin sen sijasta lanttua, naurista tai porkkanaa. Ehkäpä ensi kerralla. Mutta oli kyllä hauska, hieman erilainen leivottava, ja näyttävä ja täyttävä tarjottava niin arkeen kuin juhlaan.